Ősszel a Balatonnál, családdal

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ősszel a Balatonnál, családdal

Feltöltve: 2011-10-27

Kihasználtuk a szokásosnál melegebb időt és megnéztük milyen programlehetőségeket tartogat szezonon túl a magyar tenger környéke. Benéztünk közkedvelt és kevésbé ismert helyekre, az után kutatva, hogy mit is kezdhet errefelé egy család ősszel.

Késő nyarat idéző időben rajtolunk el a fővárosból, és riogatásnak hat a meteorológusok figyelmeztetése, hogy érkezik a hideg, ahogy azonban átlépjük a Balaton régió láthatatlan határát, mégis sötét fellegek kerekednek.
Első megállóhelyünknél, a balatonkenesei Katica Pékségben sajtos pogácsával próbálunk lelket önteni magunkba, míg odakinn zuhog az eső és mintegy 15 fokkal leesett a hőmérséklet.

Húszéves pékség vízimalommal

A pékség melletti Kávé- és Teaház barátságos hely, óriási pékáru kínálattal a polcokon.
A tulajdonostól, Gyenge Katalintól megtudjuk, hogy immár húsz éve működik a pékség, ahol az országban egyedülálló péksütemények, ropogós hamuban sült kenyér, omlós kávé- és teasütemények készülnek, amelyet 2003 óta családias Kávé,-és Teaházukban fogyaszthatnak el a vendégek. Kiderül, hogy nem csak helyi vevőik vannak, hiszen több, kisebb-nagyobb balatoni szálloda beszállítói is, de vannak, akik távolabbról is beugranak hozzájuk egy jó házi kenyérért. Az üzem előtti kis vízimalom igazi látványosság, Európában ez az egyetlen üzemképes darab. Beszélgetés közben lecsúszik egy tál frissen sült krumplis pogácsa is, mellé egy kupica jóféle pálinkát hajtok fel, így jöhet még néhány pozsonyi kifli és más apró sütemények. Korai ebédet ilyen kezdet után ne is tervezzünk! Következő állomásunk a balatonfűzfői Bobpálya lenne, ám az ítéletidő keresztülhúzza számításunkat. A pálya pedig különleges élményt ígér: vonalát az 55 négyzetméteres területű szabadidőparkban 800 méter hosszan, számos bukkanóval, kanyarokkal, alagúttal alakították úgy ki, hogy akár télen-nyáron is 40 kilométeres sebességgel száguldhatnánk.

Bobozás helyett kiállítások

Balatonfüred felé vesszük az irányt, amiről már senkinek sem csak a fürdőváros ugrik be. Olyan szépen megújult belvárosa, hogy az az év minden szakában érdemes a látogatásra. Kellemes program sétálgatni a reformkori városrészben is, mi a Vaszary-villát keressük fel, amely restaurálását követően Balatonfüred egyik legrangosabb és legjelentősebb épületévé vált. A főként képzőművészeti alkotásokat bemutató épületegyüttesben a kiállításokat irodalmi, zenés és előadói estek kísérik, sőt, egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében. Ott jártunkkor éppen André Kertész magyar származású fotóművész kiállítása vendégeskedett itt. Amíg a mester különös hangulatú képei előtt mélázunk, a kicsik külön foglalkozásokon vehetnek részt, a Vaszary Villa ugyanis izgalmas, tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál hat éves kortól.

Ahol az Aranyember született

A Vaszary villa közelében található a Jókai-villa, amely 1870-től közel két évtizeden át volt nagy írónk kedvenc pihenőhelye. A korhű enteriőröknek köszönhetően már a bejárattól szinte belecsöppenünk a család életébe. Először Laborfalvy Róza bevásárló kosarai fogadnak, majd beljebb a felszerelésekkel zsúfolt konyhába lépve kíváncsian keressük, merre lehet a ház asszonya. Megnézhetjük Jókai dolgozószobáját, íróasztalát, ahol az Aranyember is született, belopózhatunk Róza asszony budoárjába, belesve öltöző paravánja mögé, hátha megpillantjuk a művésznőt, de hívogat a porcelán készlettel megrakott étkezőasztal is a kakaós kaláccsal. A ház az utolsó szögig korhű, s kedvenceim a mindenfelé megtalálható, balatoni életképeket ábrázoló sötétítő függönyök.

Kultúra után kecskék

Innen túl Káptalantóti és Kékkút között egy kecskefarmot keresünk fel, ahol több száz kecske, csüngő hasú malac, mangalica és szamár található. Kőváriék már tíz éve foglalkoznak tenyésztésükkel, előjegyzésre készítenek kecskesajtot, számtalan ízben.
Mi kóstolunk natúr, fokhagymás és bazsalikomos ízesítésűt, bártan mondhatom, egyik jobb, mint a másik. Sajtjaiknak messze futott a híre: immár Franciaországból is járnak hozzájuk az ínyencek. A sajtokon kívül túrót és krémsajtot is készítenek, hamarosan pedig már kecskevajat is kóstolhatunk náluk. A sajtok mellett kedvencem az általuk készített sonka és kolbász, amelyek szépen felakasztva sorakoznak a kis műhely egyik szegletében.

Magyar Toszkána karnyújtásnyira a Balatontól

Az elbűvölő szépségű Káli-medencében, a természetvédelmi terület szívében található a Káli Art Inn, ami több mint egy egyszerű étterem, vagy szálláshely. A Káli-medence gazdag növény-és állatvilága veszi körül, amely a toszkán tájat idézi, az út mentén levendulával, rozmaringgal és mandulafával, köztük gólyákkal, fácánokkal, nyulakkal, őzekkel.

Az egykori tiszti kaszinóból kialakított főépületben találjuk az éttermet, amely a régi magyar villák hangulatát idézi. Konyháján helyi termelőktől beszerzett alapanyagból készülnek az ételek, a ház saját fűszereivel ízesítve, amelyet különféle híres balatoni és környékbeli borokkal kínálnak. Az ételek ízletesek, a vasárnapi családi ebédek ízét, hangulatát idézik. A romantikus épületben két egyforma berendezésű szobát nem találunk. Van fehér, van kék , egy a közös bennük: berendezésük a mai élet nélkülözhetetlen kellékeit ötvözik a vidék hagyományaival. Bár végig zuhog az eső, mindent tüzetesen megnézünk és eldöntjük, ide még visszatérünk hosszabb időre is.

A világ legnagyobb termáltavánál

Végighaladva az északi parton bekanyarodunk Hévíz fele. A Hévízi gyógytó egyedülálló természetvédelmi területen fekszik, ahol a tavat körbeölelő erdő szélvédettséget biztosít.
Ez a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely a testet és lelket egyaránt felüdíti. Ha Hévíz, akkor a gyógyító elemek közül is mi mást lehetne az első helyen említeni, mint a termáltóban való fürdőzést. Csodálatos, megnyugtató érzés a tóban úszni, amelyet néhol elborítanak a meseszép tavirózsák. Az indiai és egyiptomi színes tündérrózsákat 1898-ban honosították meg a tóban és ma is szigorúan védettek. A tóban úszás fárasztó, a szívet és a vérkeringést erősen igénybe veszi, ezért egészséges ember egy alkalommal maximum 1,5 órát tölthet a vízben. Nekünk már nincs ennyi időnk, mert elő vagyunk jegyezve masszázsra. Megkeressük hát a gyerekek fürdőzésére is alkalmas élménymedencét és megcélozzuk a gyógyászati részleget.

A gyógymasszázsok mellett iszappakolás, súlyfürdő, ivókúra várja a gyógyulni vágyókat.
Én wellness iszapgöngyölésre jelentkeztem. Szakszerű kezek kenik rám az iszapot, majd bebugyolálnak több rétegbe, mint egy óriáscsecsemőt. Félórás pihenés, ellazulás után egy kiadós zuhanyzás jön: a gyógyiszap ragaszkodik, jobban, mint gondoltam. Végül megújulva, megszépülve lépek ki a Hévízi Gyógyfürdő kapuján. Szálláshelyünk a Hotel Európa Fit****, amely tíz éve üzemel, 2008-ban megújult szobáin túl hagyományos hévízi gyógykezelésekkel, valamint vadonatúj medical wellness szolgáltatásokkal bővült. A legkisebbeket, ha gyermekmedence nem is, de gyermek animáció várja képzett óvónő vezetésével, de van játszótér és számos gyerekprogramok.

Szüret Reziben

Hévízt magunk mögött hagyva egyenesen Rezi felé vesszük az irányt. A község, amely kiemelkedő vadászterületeiről és szőlőműveléséről nevezetes, ideális terep gyalog- és lovastúrákhoz.
Mi október lévén a szüret mellett döntünk, így Takács Ferenc bortermelőhöz látogatunk, akinél épp szüretelnek. A borász körbevezet minket, kóstolót is kínál. Miközben a szőlőpréselést figyeljük, mustot kóstolgatunk, kinn a fürtökről szőlőt csipegetünk, a fákról piros almát szedünk, majd fájdalmas búcsút véve az ősz csemegéitől visszatérünk a Balaton partjára, mégpedig Keszthelyre. A Balaton Múzeumban tizenegy termen keresztül kísérhetjük végig a tó és környékének történetét. Kedvenceim a Balaton múlt rendszer-béli fénykorát idéző enteriőrök, a strandolós, weekend házas és a 70-es évek büféit megelevenítő életképek.

Csillagom csillagom

Ebédünket Keszthelyen a Hotel Bacchus Bormúzeum és Étteremben költjük el, ahol a kifogástalan helyi fogások mellett saját borokat és pálinkákat is kínálnak a víg kedélyű háziak. Titkos tipp a ház málna pálinkája, melyet mindenki csak dicsér. Az ebéd után a Festeticsek vadászvára felé indulunk, amit ma Csillagvár néven ismerünk, különleges, a világon egyedülálló csillag alakú alaprajza miatt. A várban a középkori életet bemutató panoptikum, a világon unikumnak számító huszár múzeum és jelenleg egy töménytelen mennyiségű plüssmacit felvonultató átmeneti kiállítás látható. Idén májusban nyitott meg az udvarán található kovácsműhely és múzeum, ahol kicsik és nagyok is kipróbálhatják a kalapácsforgatást. Gyermekeink lelkesen össze is hoznak egy kis patkót: kezdetnek ez sem rossz.

Tökéletes töklámpások

A Balatonnál járva nem felejtkezzünk el a kulturális és gasztronómiai programokról sem, amelyek manapság legalább annyi látogatót vonzanak a tó partjára, mint maga a víz.
Ott jártunkkor épp a Töklámpás Fesztivál és Tökéletes Tökételek Sütő-Főző Versenye zajlott Balatonboglár szőlőskislaki városrészében. A gyerekek hatékony segítségével töklámpást faragtunk, de volt játszóház, táncház, íjászat, kézműves vásár is a programban.

További programok az ősszel: november 5-6.: Garda Fesztivál Tihanyban, 11-13 között: Siófoki Márton Napi Pálinka Fesztivál, 12.: Márton napi Libator Balatonkenesén, november végétől pedig több településen – Keszthelyen, Siófokon, Balatonfüreden, Hévízen – fogadja adventi-, karácsonyi vásár, betlehem az ünnepre készülőket.