Szilvaleves Somogyból, csicsókakrém Egerből

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Szilvaleves Somogyból, csicsókakrém Egerből

Feltöltve: 2010-12-21

A Somogy Kertje Üdülőfalu konyhafőnöke első fogásnak egy krémes szilvalevest kínál karácsonyra, melyet tejszínes habarással sűrít és gesztenyével ízesít.

A karácsonyfa díszítés az apa feladata, az édesanya a konyhában szorgoskodik, amelyről ínycsiklandó illatok árulkodnak. A hagyományos családi menüsor ritkán változik, hal szinte mindenhol kerül az asztalra, legtöbbször rántva vagy halászlé formájában. Aki karácsonykor nem szereti az újításokat, nem próbálkozik új fogásokkal, mert ragaszkodik a hagyományokhoz, és a család is ezt várja tőle, nézzük, milyen jellegzetes fogásokat kínálnak az ország vendéglátóhelyei.

Szilvaleves és rácponty Somogyországból

A somogyi konyha jellemzője, hogy főzésre általában a mennyezettől láncon lelógó vasbográcsot, nagy vasfazekat használtak. Hús, hurka, kolbász, rétes és kalács sütéséhez a somogyi emberek nagyon hosszú ideig cserép tepsiket használtak. Nehezen tértek át a fém tepsik használatára, hiszen azt tartották, hogy a cserépedényben jobb ízű az étel.

A hagyományos étrendben az a szokás alakult ki, hogy vasárnap, ünnepnap és erősebb munka idején kicsit jobban főztek, mint máskor. Télen nem volt ebéd főzés, még akkor sem, ha otthon voltak. Csak reggel és estefelé étkeztek, és ha valaki közben éhes volt, az kenyeret, hagymát, szalonnát evett. Az étkezések jó hangulatról többször gulyások gondoskodtak, citerán, furulyán játszottak, bográcsban főztek és hozzá jó házi bort ittak. A Somogy Kertje Üdülőfalu konyhafőnöke első fogásnak egy krémes szilvalevest kínál karácsonyra, melyet tejszínes habarással sűrít és gesztenyével ízesít. Előételként szerepel a kemencés rácponty, ennek kiváló kísérője lehet egy szekszárdi kékfrankos vagy kadarka, de aki erősebb bort szeretne, annak ajánlanék egy villányi cabernet franc-t, vagy egri bikavért.

Kocsonya és busa Egerből

Az egri Imola Udvarház konyháján is szeretik a hagyományos ízeket. A megszokott kocsonyánál intenzívebb ízű és mélyebb színű kocsonyát készítenek a konyhán. A konyhafőnök jobban szereti a savanykás ízeket, ezért a kocsonyát csemegeuborkás, fokhagymás, zsályás kapribogyós mártással tálalják. A hideg előételként és főételként is adható fogáshoz mindenképpen egri fehérbor illik. Az egri fehérek egyre izgalmasabb ízűek, kiváló társai a gasztronómia változatos világának. Borok közül választhatjuk a St. Andrea Pincészet Kovászó Chardonnay nagy testű, gazdag ízű, elegáns fehérborát. Jó választás lehet a pince Hangács dűlőből származó 2007-es fehérbora, ami pinot blanc és sauvignon blanc házasságából született, és pikáns fűszeressége miatt illik az ételhez.

Busafilé haltejjel és csicsókakrémmel

A méltatlanul háttérbe szorított busából rendkívül finom faltok készülhetnek. A hal karrierje leginkább - többi társával együtt - halászlé lett, önállóan kevesen foglalkoztak vele, mivel eléggé jellegtelennek és zsírosnak ítélték. Az Imola Udvarház séfjének, Cetner Attilának kreativitása legyőz minden előítéletet. A nem hétköznapi étel úgy készül, hogy először a halat kifilézi, a csontokból hal alaplét készít fűszerpaprikával ízesítve. A csicsókát főzi, pürésíti, sóval, vajjal, borssal keveri össze. A haltejet olajon átpirítja, és egy kevés csicsókakrémet tesz bele, majd rövid, de sűrű levet főz belőle. A ragut a filézett, majd vajon sütött busafilére helyezi. Aki szereti, választhat ehhez az ételhez egy száraz, dűlőszelektált furmintot Tokajból, de furmintért nem kell odáig elmenni, hiszen a régi magyar fajtát egyre több borász telepíti újra Egerben is.
Pók Tamásnak is szívügye a furmint, önállóan még nem készült belőle bor, de a Pajdos nevű borában a hárslevelű mellett nagy szerepe van. Desszertnek ajánlom figyelmükbe különleges borvidékünk, Tokaj nemes aszúborait.

Cseh Márton