Budai Vár - Budapest

látnivalók Budapesten

Budai Vár - Budapest

A Budai Vár ma Budapest leghíresebb és egyik leglátogatottabb turisztikai nevezetessége. Unesco Világörökségi helyszín, rengeteg látnivalóval, múzeummal, hangulatos utcákkal, terekkel, éttermekkel és üzletekkel.

align=right A Királyi Palota az ország egyik szimbóluma; a XIII. századtól csaták, háborúk színhelye. Épületében három múzeum és a Széchenyi Könyvtár kapott helyet. Közelében, a gyönyörűen helyreállított Sándor palotában található a mindenkori államelnök hivatala és lakása. A 700 éves Mátyás templom a főváros ékessége. A Halászbástya pedig nemcsak mint különleges és jellegzetes építmény, de mint az egyik legjobb kilátó is a világ minden tájáról ide vonzza a látogatókat.

Egy váratlan, pusztító erejű mongol támadás után, a XIII. század közepén húzódtak fel a hegyre Buda első polgárai. Később a hegy déli végébe települt a királyi udvar - ekkor kezdődött a negyed virágzása. Buda a XV. században Európa egyik legjelentősebb városa lett, akkori lakossága 8000 főt számlálhatott. Buda az 1541-ben kezdődött török uralom idején lassan pusztult, felszabadulásakor (1686-ban) pedig nem sok maradt belőle a 75 napos ágyúzás után. Az osztrák hatóságok 300 lakost számoltak össze a városban.

align=left Aztán újjáépült, az utcák nyomvonalát megtartva, de a valaha kétemeletes házak többsége már csak egyemeletesként. Barokk kisváros jött létre, vastag falak mögé rejtve a régebbi romokat. 1849-ben is ostromolták, megint újjáépült, aztán a magyar minisztériumok költöztek ide. S egy hosszú, nyugodt korszak után, 1945 januárjában ismét romhalmazzá lőtték. A romok eltakarításakor bukkant elő az a sok-sok középkori részlet, amelyet a helyreállításkor már nem falaztak vissza. A nyomokból biztosra vehető, hogy a falak mindenütt színesek voltak.
Település ismertető
  • Budapest

    Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja...

Szállások Budapesten



és környékén