Fáy Présház - Fót

látnivalók Fóton

Fáy Présház - Fót

Fótról köztudott, hogy a reformkori magyar kultúra megszentelt helye, a híres fóti szüreteken a magyar értelmiség színe-java megjelent, akik itt napi politikai kérdésként tárgyalták a magyar közügyeket. Vörösmarty, Deák, Kossuth és mások gyakran látogattak el Fáy András szőlőjébe és ebédeltek a Présházban.

Károlyi István gróf, a fóti birtok tulajdonosa, az 1830-as évektől igen kedvezményes áron kezdett parcellázni a fóti Somlyó oldalában lévő szőlőtelepítésben, hogy annak gazdaságos művelését biztosítsa. Ez kapóra jött többek között a reformkor

hírességeinek is, akik a főváros közelségében kikapcsolódási lehetőséget kerestek maguknak. Közülük először Fáy András, a „haza mindenese” vásárolt földterületet Fóton, amelyhez egy XVIII. században épült présház is tartozott.

Ezt követően barátainak ünnep- és vasárnaponként kirándulásaik egyik kedvelt célpontja lett Fáy András szőlője és Présháza, különösen szüretek idején.
A szüreti vígasságok alkalmával olyan híres írók, költők, politikusok találkozó helye volt ez a terület, mint Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Kossuth Lajos.

Az 1840-es években a szabadságharchoz vezető eszmék egy része is itt született meg.
Település ismertető
  • Fót

    Fót város Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben, a Gödöllői-dombság peremén, Budapesttől északra 17 km-re ...

Szállások Fóton



és környékén