Vajdahunyad-vár - Budapest

látnivalók Budapesten

Vajdahunyad-vár - Budapest

align=left A magyar építészet ezeréves történelmét bemutató, hivatalos nevén Történelmi Épületegyüttest az 1896-os budapesti millenniumi világkiállításra építették, azzal a szándékkal, hogy a Budapestre látogatók betekintést nyerjenek az ország legjellemzőbb építészeti stílusaiba. Legismertebb részét a történelmi Magyarország legnagyobb lovagváráról, az erdélyi Hunyad-várról mintázták, de egyéb építészeti elemekkel is kiegészült

A rövid határidők és a pénzhiány miatt ideiglenes jelleggel épült, főleg fából és kartonból. A világkiállítást követően azonban olyan népszerűségre tett szert a budapestiek körében, hogy 1904 és 1908 között tartós anyagokból újraépítették. A komplexum főépítésze Alpár Ignác volt, akinek ezt a művét tekintik életpályája csúcsának. A Vajdahunyad-vár legnagyobb részét ma a Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményének kiállítása foglalja el.

align=right Az épületegyüttes fő részei a csúcsíves kapu, a segesvári Csonka-torony másolata, a vajdahunyadvári Nyebojsza-torony másolata, a Jáki kápolna kapujával díszített román templomocska és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum barokk épülete. Várárok-szerű, mesterséges vízfolyás veszi körbe, melyen két híd ível át: egy a Városliget felőli oldalon, egy pedig a Kós Károly sétány felőli főhomlokzat alatt. Három híres közterületi szobor áll a területén: az építtető Alpár Ignác szobra a főhomlokzat előtt, Anonymus (IV. Béla király névtelen jegyzője) szobra a Magyar Mezőgazdasági Múzeum előtt, és Károlyi Sándor közgazdász szobra a várudvarban.

Cím:
Budapest, Városliget Vajdahunyadvár
Település ismertető
  • Budapest

    Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja...

Szállások Budapesten



és környékén