8. Mézeskalácsváros - Társasági művészet a Bálnában Budapest

Nagyításhoz kattintson a képre!

8. Mézeskalácsváros - Társasági művészet a Bálnában

Budapest kortárs karácsonyi mézeskalácsszobra idén december 22-én délelőtt 11 órakor nyitja meg kapuit.

Az installációhoz bárki hozzátehet, ha november 29-ig telket foglal a www.mezeskalacsvaros.hu oldalon és elfogadja a társasági művészeti játék szabályait.

A kiállításra a belépés díjtalan.

Budapest karácsonyi mézeskalácsszobra
A Mézeskalácsváros egy kortárs köztéri szobor, amelyet idén nyolcadik alkalommal készítünk el és építünk össze a kész házakból egy hét alatt. A karácsonyi mézeskalácsszobor összeépítése egy társasági művészeti esemény. Úgy érdemes elképzelni, hogy a terepasztal, kezdetben üres és ez nyilván a világon lévő minden terepasztalra, sőt akármilyen más asztalra is igaz, de ez itt csak úgy telik meg például, ha sokan hoznak rá épületeket. És ha egy lélek sem hoz semmit, akkor az asztal üres marad. És akkor nem volna mit mesélnünk. De az történt tavaly is, hogy mindenféle színben, alakban és méretben érkeztek épületek, szépen stilizáltak, tele díszes kacskaringókkal és domborodó erővonalakkal, mint a lugast körülnövő rózsabokor, úgy futották be a finom mintahálók a házfalakat, hogy amikor közelükbe ment az ember, levette a lábáról ez az érzékeny szépség. Az építők elhelyezték a házukat, ahová csak akarták, ezt a sorsszerűséget szeretjük a legjobban ebben a játékban, hogy nem lehet hozzányúlni a letett épületekhez később, mert a tulajdonos önállóan érzi meg a helyet, ahová a legmegfelelőbb lenne az ő háza, és abba a művészetbe nem szabad beleavatkozni. S ha megy minden a maga útján, akkor olyan telekszomszédságok alakulnak ki véletlenszerűen, mint amilyen például a Szentendre főtér – Óriáskerék viszony, vagy a másik oldalon a Csillagkapu – János-hegy – Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola – tizenkét emeletes budapesti panel - Barcelona futballstadion - Star Wars dokkoló – Eiffel-torony – Lánchíd ökumenikus tengely, pont, mint az életben.

Légy szíves, építs fel egy házat, vagy egy bármilyen városi épületet az idei Mézeskalácsvárosba. A házakat a résztvevők otthon építik, mindenki olyat, amilyet szeretne. Egyénileg vagy csapatban is dolgozhatsz. Tudunk és akarunk is segíteni neked, már gyakorlatunk van ebben. Nem szeretnénk titkolni, hogy egy épület elkészítése - még a kisebbeké is - nagy munka. Különösen az első, szétégetett panelek, a másodszorra is bedőlő falak láttán gondol arra az ember, hogy nem akar ebben az egészben részt venni. De az a tapasztalatunk, hogy végül megépül a mézeskalácsház, és szép lesz, egyedi, tündöklő, egy jó telekre kerül, jó kilátással, ki is világítjuk, a legtöbb esetben minden jóra fordul, mint egy átlagos mesében, ebben mindenki biztos lehet. Az elkészítéshez használati útmutatót adunk, melyet meg is filmesítettünk. Ha munka közben mégis elakadnál, írj egy e-mailt, és segítünk. A regisztrációt követően a tavalyi alkotóktól is találsz majd inspirációt a weboldalon.

A várost december elején, az alkotók közreműködésével, egymást követő napokon építjük össze Nem lesz jelen mindenki egyszerre, az alkotókat kis csoportokba szervezzük, a csoportok kétóránként váltják majd egymást. Egy november utolsó hetében közzétett naptárban választhatod ki a számodra kényelmes időpontot. Ebben az időpontban hozod el hozzánk az épületedet, ekkor választhatod ki a helyét a terepasztalon. Így, körülbelül egy hét leforgása alatt áll majd össze az idei Mézeskalácsváros.


Budapesti programok
Települések Budapest közvetlen közelében

Program info
Programtípus
  • Alkalmi rendezvények, Családi programok
helyszín
  • Belváros
Település ismertető
  • Budapest

    Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja, valamint nevezetes gyógyfürdőváros. Az Európai Unió kilencedik legnépes...

Szállások Budapestenés környékén


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu