Egy titkos gyöngyszem – Umbria

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Egy titkos gyöngyszem – Umbria

Feltöltve: 2012-03-01

Olaszország: napfény, tenger, robogó, Ferrari és persze a szerelem. Olyan sztereotíp kifejezések, amelyekkel nehéz leszámolni. Pedig Itália ennél sokkal több: egy igazi életérzés. Egy életérzés, amely több puszta nyaralásnál. S most fordítsunk hátat a tengerpartnak egy kicsit!

Olaszország igazi arca akkor mutatkozik meg az arra kíváncsiak előtt, ha átlátunk – pontosabban, ha át akarunk látni – a turistáknak fenntartott pomádén és csillogáson. Erre kiváló lehetőség, ha nem a zsúfolt tengerpartot választjuk, hanem egy kevéssé frekventált régiót. Ilyen – félig-meddig titkos – helyszín Umbria tartomány is, amely az egyike a legkisebb olasz régióknak.

Tengerpartot erre ne keressünk: éppen ellenkezőleg, ez az a táj, amely a romantikus filmek kiváló hátteréül szokott szolgálni ódon templomaival, lankás lejtőivel s persze kulturális-gasztronómiai kínálatával. Umber ókori törzsének leszármazottai magukénak tudhatják Assissi városát a Világörökség részét képező Szent Ferenc Bazilikával, Norciát, amely a beavatottak számára a szarvasgomba egyik fellegvára s persze a tartomány fővárosát, Perugiát, amely évente ad otthont a legfontosabb exporttermék – a helyben készített csokoládé – ünnepének, az EuroChocolate-nek, a világ egyik leghíresebb csokifesztiváljának.

Umbria a kultúrakedvelők Mekkája is: a számtalan templom (pl. San Lorenzo) és történelmi látnivaló (Maggiore szökőkút) mellett a szakemberek és -újságírók egyik kedvence az Umbria Jazz Fesztivál, a földkerekség egyik legfontosabb jazz-rendezvénye . Az 1973 óta júliusonként megtartott fesztivál nemcsak seregszemle, hanem szakmai workshop is egyben. Rangját jelzi, hogy Chick Coreát vagy Al Jarreau-t éppúgy a visszatérő fellépők között tartják számon, mint Herbie Hancockot vagy éppen B.B.Kinget. S ha már az újságíróknál tartunk: itt kerül megrendezésre a Nemzetközi Újságírás Fesztivál, amely a szakma mellett a reklámügynökségek és -beszállítók nagy kedvence is.

Aki inkább a hasát szereti, az sem fog csalódni: a nemzeti szarvasgomba-termelés 80%-át adó régióban található a szarvasgomba-piac. A Spoleto, Terni és Norcia nevével fémjelzett piacon megtaláljuk fekete szarvasgombát éppúgy, mint a műfaj királyát, a fehér szarvasgombát, amely esetenként euróezrekért cserél gazdát (a rekordot 2007-ben jegyezték fel, amikor az alig 750 grammos példányért bő másfél millió honkongi dollárt fizetett boldog és éhes gazdája). Fejedelmi étek mellé fejedelmi ital dukál: jófajta vörös és fehérborok közül válogathatunk. Az elsősorban a tufába vájt kazamatáiról és a Slow Food mozgalomról híres Orvieto egyben a hasonló nevű fehérbor névadója is. A vörösborok közül a Torgianót érdemes megkóstolni: sajátságos bukéja örökre a szájpadlásunkba issza magát. Igyekezzünk a DOC (Denominazione di Origine Controllata - ellenőrzött földrajzi megnevezés) jelzésű borokat megkóstolni!

Végül néhány szó az időjárásról: áprilistól szeptemberig széles skálán, 18-30 Celsius fokig mozog a hőmérséklet. A legmelegebb hónapok a június-július-augusztus. Októbertől fokozatosan csökken az átlaghőmérséklet. A legcsapadékosabb hónap a november (ekkor mintegy 94 mm-nyi csapadékra számíthatunk). Egy esőkabát a nyári holmik mellé, illetve az estékre egy vastagabb polárpulcsi mindenképpen javasolt!