Budapesti Közlekedési Részvénytársaság Városi Tömegközlekedési Múzeuma - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Budapesti Közlekedési Részvénytársaság Városi Tömegközlekedési Múzeuma - Szentendre

align=left A BKV Zrt., illetve jogelődjei már régóta foglalkoztak a gondolattal, hogy - Európa más városaihoz hasonlóan - a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát rekonstruálják és megőrizzék az utókor számára.

A budapesti közlekedési társaság immáron 15 éve megnyílt szentendrei gyűjteményében mutatja be saját történetének, illetve jogelődjeinek tárgyi és szellemi örökségét.

A Városi Tömegközlekedési Múzeum névre elkeresztelt ipartörténeti szakgyűjtemény 1992. július 14-én nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt egy 1914-ben épült régi HÉV-kocsiszínben.

align=right A kocsiszínt felújították, és átalakították, hogy alkalmas legyen megfelelni legújabb rendeltetésének. A múzeum öt kiállító teremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel és egy modellteremmel várja a közlekedés iránt érdeklődőket.

A múzeum Budapest világvárosi rangra emelkedésének, valamint a vidéki nagyvárosok fejlődésének történetét mutatja be a városi közlekedés szemszögéből.

A tárlatokból a látogatók képet kaphatnak a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről, a mai BKV Zrt. jogelődjeiről, a vidéki nagyvárosok közlekedéséről, a közlekedést kiszolgáló infrastruktúráról (pálya- és felsővezeték-építés, -fenntartás, áramellátási berendezések stb.), továbbá korabeli dokumentumokat és jegyfajtákat is megtekinthetnek.

align=left Emellett a gyűjtemény mintegy 60 felújított járművel várja a közlekedés iránt érdeklődőket. Izgalmas élmény lehet a gyerekek számára, hogy a kiállított járművekre fel is szállhatnak.

A járművek között szerepel az idén 120 éves HARASZTI 4-es pályaszámú BHÉV (Budapesti Helyi Érdekű Vasutak) szerelvény, mely 1887-ben készült Grazban, de a BLVV (Budapest-Szentlőrinci Helyi Érdekű Vasút) egyik villamos ikerkocsija is látható a kiállításon, mely 1911-ben a hazai Ganz gyárban épült.

Itt van kiállítva az az 1887-ben készült 418-as pályaszámú villamos is, mely 2001-ben a párizsi magyar évadon reprezentálta a budapesti közösségi közlekedés több mint másfél évszázados történetét.

align=right A HÉV és villamos szerelvények mellett autóbuszok, egy 1968-ban készült ZIU-5/D trolibusz, számos egykori teherforgalmi jármű, és terepasztal is várja az ide érkezőket. A terepasztalon a Széll Kálmán tér 1942. évi állapota látható.

A megnyitás óta eltelt tizenöt év a folyamatos fejlődés időszaka volt. Az épület és a termek fokozatos felújítása mellett a korhűen kiállított járműállomány is gyarapodott, legutóbb az 1956 óta a fővárosban közlekedő UV villamossal.

Az elmúlt években mind a hazai, mind a külföldi látogatók és szakmai csoportok előtt egyre népszerűbbé vált a múzeum. Részben emiatt is a az állandó kiállítások mellett időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint gyereksarok és "retro-mozi" kialakítását is tervezik.

align=left Vélhetően nagy igényt elégít ki akkor, amikor sikerül megnyitni a múzeumi boltot, ahol a városi közlekedés relikviáit és egyéb közlekedéssel kapcsolatos ajándéktárgyakat vásárolhatnak majd a látogatók.

A BKV Zrt. tulajdonában lévő archív fotó- és filmgyűjtemény gondozása, és szakszerű kezelése mellett magánygyűjteményekből is sikerült gyarapítani az állományt. Természetesen ennek további gyűjtése és megőrzése ezután is az egyik legfontosabb feladata marad a Városi Tömegközlekedési Múzeumnak.

align=right A gyűjtemény sokak számára nosztalgikus, hiszen - ha a századfordulós, békebeli villamosokkal nem is, de - nap, mint nap sokan látták azokat a járműveket, melyek a hatvanas-hetvenes években olyannyira meghatározták a budapesti utcaképet.

További információk:
Budapesti Közlekedési Részvénytársaság Városi Tömegközlekedési Múzeuma
Szentendre, Dózsa György út 3. (HÉV-végállomás)
Tel: +36 (1) 461-6500
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén