Holokauszt Emlékközpont - Budapest

látnivalók Budapesten

Holokauszt Emlékközpont - Budapest

align=left Az 1924-ben felszentelt neológ zsinagóga Baumhorn Lipót munkája, akinek nevéhez nem kevesebb, mint 22 zsinagóga megépítése fűződik a történelmi Magyarország területén. A templom 1944-ig működött, majd a vészkorszak idején ideiglenes internálóállomásnak használták.

Állandó kiállítása a "Jogfosztástól a népirtásig" címet viseli, és az üldöztetés jellemző fázisait mutatja be a kronológiai sorrend helyett (jogfosztás, kifosztás, megfosztás a szabadságtól, az emberi méltóságtól, az élettől). A belső, 8 méter magas udvarban kapott helyet az Áldozatok Emlékfala, mely a Holokauszt magyarországi áldozatainak eddigi legteljesebb listája. Az Elveszett Közösségek Tornya, mely szintén az udvaron áll, azt az 1441 magyar települést sorolja fel, ahonnan a nácik teljesen kiirtották a zsidó népességet.

align=right 1990 után a főépületben, a női karzat alatt kapott helyet a Hasomer Hacair és a Kidma zsidó ifjúsági szervezet. Ekkora a zsinagóga épület már igen lepusztult állapotban volt. 1999-ben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felajánlotta az épületet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány céljaira. A műemléki felújítás 2003-ban kezdődött meg.

Egy, az 1930-as években készült fotó segítségével 800 m2 díszítőfestés készült, metálaranyozást, és gipszstukkót helyeztek fel. Statikailag megerősítették a falakat és korszerű szigeteléssel látták el az épületet. A templom sarokbeépítésében született meg az új, 80 fő befogadóképességű imaterem.

Cím:
Budapest, Páva utca 39
Telefon: 455-3320
Nyitvatartás:
k–v: 10–18h
Település ismertető
  • Budapest

    Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, művelődési, ipari, kereskedelmi és közlekedési központja...

Szállások Budapesten



és környékén