Kerényi Jenő Múzeum és Szoborpark - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Kerényi Jenő Múzeum és Szoborpark - Szentendre

align=left 2003. május 18-án a Múzeumi világnapon nyílt meg a felújított Kmetty Múzeum, melynek hangulatos, XVII. századi pincerészében kapott helyet ideiglenesen a Kerényi Gyűjtemény. Az elsősorban köztéri műveket alkotó Kerényi Jenő (1908-1975) szobrászatának fejlődése jól tükrözi egy magyar művész vívódásait a XX. század közepén, egyensúlyteremtési szándékát az egymásnak ellentmondó késztetések között.

Kerényi Jenő (1908–1975) „A 20. századi magyar és egyben egyetemes szobrászművészet egyik legmarkánsabb képviselője volt. Már fiatalkori szobraira is fel kellett figyelni, alkotó tevékenysége a közönség körében és a szakmában egyaránt erős visszhangot keltett. (...)

align=right Legendává alakította át a körülötte zajló világ motívumait, múltat és jelent, magyart és európait, hagyományt és újítást, bibliát és munkásmozgalmat, szerelmet és halált” – írja róla Pogány Ö. Gábor művészettörténész.

Kerényi Jenő özvegye férje hagyatéki anyagából olyan múzeumot kívánt létesíteni Szentendrén, melyen a kisplasztikák zárt helyi tárlatát a monumentális szobrok szabadtéri bemutatása is kiegészíti.

Az állandó kiállítás 1978-ban, a művész születésének 70. évfordulóján nyílt meg. A pavilonban lévő válogatás Kerényi Jenő 1939 és 1973 között készített legszebb kisplasztikáit mutatta be, a szabadtéri kiállításon pedig néhány nagyméretű szobrának másodpéldánya látható.

align=left Cím:
Ady Endre út 5.

A szoborpark állandóan látogatható.
A pavilon bizonytalan ideig zárva.
A kisplasztikai gyűjtemény anyagából válogatott kiállítás a Kmetty Múzeumban (Fő tér) tekinthető meg.
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén