Kmetty János Emlékmúzeum - Szentendre

látnivalók Szentendrén

Kmetty János Emlékmúzeum - Szentendre

Ha a magyar képzőművészetben a kubizmus megjelenését szeretnénk tanulmányozni, akkor feltétlenül útba kell ejtenünk a Kmetty János életművét bemutató állandó kiállítást Szentendrén. Kmetty János (1889-1975) egyike azoknak a művészeknek, akiknek nevéhez fűződik a francia kubizmus meghonosítása a magyar képzőművészetben, a teljes életmű azonban ennél jóval több szálon kötődik a korszak művészetéhez.

align=left A Kmetty János életművét bemutató állandó kiállítás 1981-ben nyílt meg. Az épület a szerb kereskedők betelepülésének idején, a 18. században épült. A bemutatott anyag alapja a művész 275 tételes hagyatéka.

A kiállítás időrendi sorrendben, a különböző korszakokat átfogó egységekben mutatja be az életművet. A teljes bemutatást különböző közgyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak segítik elő.

align=right Nagybányai szellemiségű mesterei hatására a tízes években még az impresszionisztikus hangvétel határozza meg festészetének kifejezésmódját, a húszas-harmincas években azonban már Kmetty hat újítólag a nagybányai művésztelep alkotóira.

A párizsi tanulmányutak (1911, 1927) hozzák meg a fordulatot: Kmetty fontosnak tartja, hogy megismerje a modern törekvéseket: a kubista szerkesztésmódot, maradandó hatást azonban a francia mester, Cézanne képépítése jelentett. Itthon bekapcsolódott a Kassák Lajos köré csoportosuló aktivisták táborába, és csatlakozott az 1924-ben alapított Képzőművészek Új Társaságához (KUT).

align=left Nagybánya és Párizs mellett Szentendre a harmadik fontos állomás Kmetty életében, ahol 1930-tól először csak nyaranként, a későbbiekben pedig egyre több időt töltve alkot, majd 1945-ben a Régi Művésztelep tagjává választják.

Szentendre vált témájává könnyű akvarelljeinek, olajfestményeinek, halála előtti korszakában pedig kékes színekkel átfogott, hosszúra nyújtott kompozícióinak és üvegablakainak. A szentendrei kiállítás időrendi sorrendben, a különböző korszakokat átfogó egységekben mutatja be az életművet.

2003-ban a Kmetty Múzeum épületében kapott helyet a Kerényi Imre szobrászmûvész kisplasztikáit bemutató kiállítás.


További információk:
Ferenczy Múzeum - Kmetty János Emlékmúzeum
Szentendre
Fő tér 21.
Fõ tér 21. Nyitva:
keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig. +36 (26) 310-244
Település ismertető
  • Szentendre

    A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörű természeti környezet...

Szállások Szentendrén



és környékén